Romană ]  [ English ]  [ Deutch ] 
 

 

OBIECTIVE TURISTICE IN SIBIU

 

Asezat pe valea raului Cibin, Sibiul este considerat unul dintre cele mai bine conservate orase istorice din Romania si Europa
SCURT ISTORIC
•    Prima atestare a asezarii este din anul 1192, in anul 1241 devenind oras.
•    In anul 1376 se numara printre orasele transilvanene cu cea mai intensa activitate mestesugareasca
•    In anul 1380 ia fiinta prima scoala, care va avea si internat incepand cu 1471
•    In sec. XVIII a fost resedinta guvernatorului Transilvaniei
•    Cetatea Sibiului a fost una dintre cele mai mari din Europa, timp de sute de ani.


OBIECTIVE TURISTICE ISTORICE
•    Piata Mare – una din cele mai mari piete din Transilvania, a fost, incepand cu anul 1411, piata de cereale. Tot aici aveau loc adunarile si executiile publice. Latura de sud a pietei este monument arhitectonic UNESCO, datorita stilului unic bine conservat. In aceasta piata se poate admira Casa Haller (1470 pastreaza inca elemente originale; Casa Fileck (1802), care este una dintre cele mai frumoase cladiri din oras; Cladirea bancii, construita in stil Art Nouveau, alaturi de Palatul Brukenthal (1785), o adevarata bijuterie a stilului baroc si de Casa Albastra, in care se tineau spectacole de teatru si inca pastreaza vechea stema a orasului
•    Turnul Sfatului , considerat emblema orasului, mentionat pentru prima data in anul 1370, a folosit de-a lungul anilor, ca depozit de cerale, punct de observatie in caz de incendii, arest temporar, muzeu de stiinte ale naturii si apoi de arme medievale. Astazi, din varful turnului, se poate admira orasul, iar pe la baza lui, se face trecerea intre Piata Mare si Piata Mica.
•    Piata Mica – pastreaza casele medievale in forma originala, aici locuiau mestesugarii. Toate cladirile de pe fatada estica sunt construite in stil gotic si sunt monumente istorice. Tot aici se afla Muzeul de Farmaceutica, adapostit in cladirea in care, in anul 1568, a functionat prima farmacie din Romania . Casa artelor, una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, adaposteste azi Muzeul civilizatiei Transilvane Astra. Podul Minciunilor si Pasajul Aurarilor fac legatura cu orasul de jos. De Podul Minciunilor, construit din fier forjat in anul 1859, se leaga o legenda, conform careia daca cineva minte cat timp se afla pe el, podul se prabuseste. Este unul dintre cele mai romantice locuri din Sibiu .
•    Piata Huet se desfasoara imprejurul Bisericii Evanghelice si marcheaza locul primelor fortificatii. Aici s-a aflat o scoala inca din sec al XIV-lea, la care au invatat Nicolaus Olahus, Samuel von Brukenthal, Dr. Albert Klein si altii.
•    Din vechile ziduri de aparare, s-au conservat foarte bine cateva turnuri (Turnul Archebuzerilor, al Dulgherilor, al Olarilor), cateva bastioane si partea SE a zidurilor.
•    Pasajul Scarilor face legatura intre orasul de sus (nucleul cetatii) si orasul de jos. Scarile isi pastreaza aspectul original, cel din sec.al XIII-lea. In partea superioara se afla Turnul Scarilor, cea mai veche cladire din oras.
•    Pasajul Aurarilor reprezinta calea de acces dinspre Piata Aurarilor (unde isi aveau atelierele mesterii aurari) spre Piata Mica, pe niste scari pitoresti, foarte bine pastrate inca din sec.al XVI-lea.
•    Biserica Evanghelica , construita in sec. al XIV-lea, este una dintre cele mai impresionante cladiri ale orasului. Orga din incinta bisericii este una dintre cele mai mari din SE Europei. Vara, in fiecare miercuri seara, au loc concerte de orga.
•    Biserica Catolica a fost construita intre anii 1726-1733 in stil baroc de catre calugarii iezuiti. Interesant este ca scaunele de marturisire sunt cele de pe vremea iezuitilor.
•    Muzeul Brukenthal , adapostit de palatul omonim, este primul muzeu din Romania . A fost inaugurat in anul 1817, la doar 7 ani dupa Galeriile Nationale din Londra, desi colectiile de arta ale baronului erau deschise publicului inca din 1790, inaintea muzeului Louvre. Aici pot fi admirate permanet Galeria de arta nationala, Colectia de arta decorativa, Pinacoteca si Biblioteca Brukenthal (lucrari si carti foarte valoroase) si Cabinetul de stampe (gravuri).
•    Muzeul de Istorie – cladirea construita in sec. al XV-lea, este cel mai mare ansamblu gotic civil din Transilvania.


IN IMPREJURIMI
•    Dumbrava Sibiului – se afla la 4 km de centrul Sibiului si este aria preferata de relaxare a sibienilor. Adaposteste Muzeul Civilizatiei Populare ASTRA, unul dintre cele mai mari din estul Europei (96 ha) unde sunt expuse case originale din toate zonele tarii structurate pe diverse domenii, o biserica, instalatii de industrii taranesti, mori, mijoace de transport traditionale si un han rustic, inca functional; o gradina zoologica (prima din tara - 1928) si 2 lacuri de agrement.
•    Marginimea Sibiului este o zona etnografica de referinta, cuprinzand 18 sate, dintre care cel mai vechi este Rasinari (1204). Ocupatia de baza a locuitorilor este oieritul, dar si pictura pe sticla este raspandita (muzeul de la Sibiel fiind cel mai mare din Europa in acest domeniu). Obiceiurile de iarna din zona au un farmec aparte, atragand tot mai multi vizitatori.
•    Paltinis este o statiune turistica situata la altitudinea de 1442 m, in Muntii Cindrelului, la 32 km SV de Sibiu. Statiunea ofera conditii deosebite atat pentru practicarea sporturilor de iarna cat si pentru relaxare. Paltinisul a constituit un loc de suflet pentru filozoful Constantin Noica, aici aflandu-se atat casa lui memoriala cat si mormantul (la Biserica de lemn)
•    Ocna Sibiului (12 km N de Sibiu) este renumita pentru lacurile sarate.
•    Cisnadioara – Biserica din localitate dateaza din anul 1233 si este situata in varful unui deal de 70 m